Hög stressnivå, låg ersättning – trots det älskar barnboksillustratören sitt jobb
Marcus-Gunnar Pettersson är i dag en etablerad barnboksillustratör, men han har fått kämpa hårt för att få ihop tillvaron och kunna leva på sitt arbete. Hur ser arbetsvardagen ut för en illustratör och hur mycket arbete ligger det egentligen bakom illustrationerna i en barnbok?
Marcus-Gunnar Pettersson har illustrerat barnböcker sedan 2012. Ett verk han är extra stolt över är Barnens bästa bibel. Det är en 256 sidor tjock bok med ett drygt 40-tal berättelser och illustrationer från både gamla och nya testamentet samt böner, psalmer och bibelord. Detta var både ett ärofyllt och svårt uppdrag som tog mycket tid, berättar Marcus-Gunnar Pettersson. Han ägnade två månader bara åt att fundera ut hur han skulle illustrera änglar.
– Bibeln blev faktiskt en storsäljare och ett av de jobb som jag fått bra betalt för. Det har i princip aldrig hänt tidigare att jag har fått betalt för all den tid som jag lagt ner på böcker jag har illustrerat, vilket jag förstås hade önskat. Men så enkelt är det inte. I slutändan hänger det på att man vill göra ett bra jobb och har höga ambitioner, men det är inget man får ersättning för, säger han.

Att illustrera tar tid
Att illustrera barnböcker slukar tid, men tyvärr är det alltså svårt att ta betalt för allt arbete.
– Det tar ofta upp till ett halvår att illustrera en barnbok. För det kan jag få ett visst förskott, men inte alltid. Ett mindre förskott räcker heller inte långt för ett jobb som tar några månader att slutföra.
Förutom ett eventuellt förskott utgår också en royalty på sålda böcker men med tanke på den höga utgivningstakten idag och konkurrensen mellan titlar är det svårt att få ekonomi i böckerna, menar Marcus-Gunnar.
Stress bland kollegor
I början av sin karriär behövde Marcus-Gunnar Pettersson spä ut kassan. Han jobbade nästan dygnet runt för att få ihop ekonomin och med andra projekt som löpte parallellt och inte tog lika lång tid som barnböckerna.
– Stressen låg i en kombination av att bli klar snabbt för att få ihop ekonomin och få fler jobb, samt en extrem prestationsångest att göra bättre hela tiden.
Marcus-Gunnar Pettersson menar att han inte är ensam om att känna denna stress. Det är snäva tidsplaner och många av hans kollegor jobbar hårt för att få klart jobben innan deadline. Han sitter även i styrelsen för intresseorganisationen Svenska Tecknare och de samtal han får bekräftar denna bild. Många hör av sig för att fråga om avtalsvillkor och ersättningsfrågor.
– Men de flesta accepterar läget. De har mer fokus på att leverera ett bra jobb i tid än på den ersättning de får för alla timmar de lägger ner. Det ligger i professionens natur, när det man försörjer sig på utvecklats från ett starkt intresse i ungdomen.
God kunskap om upphovsrätt
I stort tycker han att kunskapen om upphovsrätt är god i branschen. De etablerade förlagen har bra koll, och de mindre förlagen följer deras avtal. Svenska Tecknare har också tillsammans med Norstedts förlagsgrupp tagit fram ett ramavtal för föreningens medlemmar vilket är bra att utgå från.
– Oftast respekteras våra rättigheter som illustratörer, men ibland krockar upphovsrätten med annat. Som när pandemin kom och kyrkorna stängde. Då ville många visa bilder från Barnbibeln i streamingtjänster. De tänkte inte på att detta krockade med upphovsrätten. Där ruckade jag på den och lät kyrkan visa bilderna i boken. Att bloggare lägger upp bilder från mina böcker i sociala medier leder också till en svår gränsdragning. Hur ska man ställa sig till det? Det är reklam för min bok, samtidigt strider det mot upphovsrätten. Det är lite diffust vad man får göra och vad man låter dem göra.
Stressen blev inte hållbar
Efter några år med stress kände Marcus-Gunnar att det inte gick att fortsätta med inställningen att dygnets alla timmar kunde fyllas med jobb, speciellt inte sedan han blev pappa.
– Nu har jag släppt oron kring ekonomin. Det är viktigare att mitt barn mår bra än att jag blir klar med mitt uppdrag i tid.
I dag jobbar Marcus-Gunnar Pettersson vanliga kontorstimmar i sin ateljé. Det innebär att han är där varje vardag mellan klockan åtta och fyra. När han lämnar ateljén lämnar han även jobbet.

Följer sitt hjärta
Men vad är det så som driver Marcus-Gunnar att fortsätta illustrera barnböcker trots det faktum att ersättningen är knapp och timmarna långa?
– Jag älskade att förkovra mig i bilderböcker redan när jag liten. Så fort jag prövar något annat mår jag dåligt. Det är en känsla av inspiration jag jagar och jag måste följa mitt hjärta som säger att den känslan är viktigare än det ekonomiska. Drivkraften är primär och då blir det ekonomiska alltid sekundärt.
Det är mot denna bakgrund som Marcus-Gunnar också säger att han aldrig skulle kunna vara anställd.
– Jag har mycket frihet när jag gör mina illustrationer och det är jätteroligt. I dag är jag etablerad och många vet vad jag gör, det vill jag inte byta ut mot ett annat mer välbetalt yrke. Och jag har skapat ett slags metod för att få en inkomst. Jag lägger till exempel ut mina originalbilder på Instagram och säljer dem där. Det ger en extra inkomst när ersättningen för böckerna är dålig.
Fakta: Förnybar kunskap och kultur
Bonus Copyright Access tecknar avtal som ger skolor, företag, organisationer och myndigheter tillstånd att under vissa omständigheter dela och kopiera verk från hela världen vad gäller texter, bilder och noter. Vi är inte vinstdrivande och vårt uppdrag kommer från 14 av Sveriges största intresseorganisationer för kulturskapare. De ersättningar som kommer in från våra avtal går tillbaka till dessa organisationer och fördelas sedan vidare till rättighetsinnehavarna. Med en licens från Bonus Copyright Access bidrar skolor, företag och organisationer därför till förnybar kunskap och kultur.
Läs mer om det kulturella kretsloppet.
Publicerad: 12 januari 2022