Ny branschorganisation för konst - Bonus Copyright Access
Nyheter

Ny branschorganisation för konst

Den nya organisationen Bildkonst Sverige kommer att samla konstorganisationer inom alla sektorer för politisk påverkan. Initiativet har vuxit fram i ett samarbete mellan Konstfrämjandet och Klister, ett nätverk för konsthallar. Arbetet sker i nuläget med hjälp av återstartsstöd från Kulturrådet.

Magdalena Malm, foto: Bildkonst Sverige

Som oberoende medlemsorganisation har Bildkonst Sverige syftet att arbeta för att stärka bildkonstområdet både ekonomiskt och opinionsmässigt. Organisationen ska jobba för medlemmar över hela landet och inom alla sektorer; såväl kommunala, regionala, statliga, självorganiserande och privata.

Magdalena Malm har lett arbetet med att ta fram plattformen och är tf generalsekreterare i uppstarten av projektet. Hon är curator och har tidigare varit direktör för Statens Konstråd och grundare för den fria konstplattformen MAP. Avsaknaden av en enande organisation har varit negativ, menar hon:

– Det är tydligt att avsaknaden av branschorganisation har påverkat politiken för konstens arrangörer negativt. Det är förstås områdets ansvar att samla sig med en röst, och det är det vi gör nu.  Sedan är det politikens uppgift att skapa likvärdiga förutsättningar för de olika konstområdena. Det borde också vara myndigheters uppgift att se till att deras stödsystem fungerar likvärdigt för alla konstområden.

För att få en överblick av utvecklingen på området har Bildkonst Sverige beställt en rapport som ska omfatta de senaste femton åren av utveckling inom området. Rapporten släpps i februari.  Bildkonst Sverige kommer att vara förmedlare mellan konstens aktörer, politiker och tjänstemän.

Läs mer hos Bildkonst Sverige.

Publicerad: 17 januari 2023
Dela

Relaterade nyheter

Nyheter

AI-översikt: Viktiga händelser och initiativ under försommaren

Från FNs diskussioner om deepfakes till UNESCOs satsning på AI-etik kommer här ett urval av de viktigaste AI-nyheter som...

14 juni 2024
Medlemsnytt

Rapport: Stabil bokförsäljning i tuffa tider

Trots ekonomiska utmaningar visar den svenska bokmarknaden tecken på stabilitet med en marginell ökning i försäljningen under 2023, enligt...

11 mars 2024
Nyheter

Nya möjligheter till ökad kunskap om Skolkopieringsavtalet

Bonus lanserar nu en film där lärare i grund- och gymnasieskolan får en översikt om vad som gäller i...

6 februari 2024