Nya möjligheter för översättare att söka stipendium
Medlemsnytt

Nya möjligheter för översättare att söka stipendium

Den 1 februari öppnade Natur & Kultur ansökningsperioden för årets litterära stipendier, och det är för första gången möjligt för översättare att ansöka.

Syftet med att ge översättare möjlighet att söka är att fler författarskap och perspektiv ska komma det svenska språket och litteraturen till del.

– Vårt mål är att verka för bildning och demokrati. Att genom stipendier ge möjlighet för författare att bryta ny mark är en viktig del av vår verksamhet. Det känns helt rätt att just 2022 öppna stipendiet för översättare. I en polariserad värld känns just översättning av litteratur som en insats som bidrar till ökad förståelse. Det berikar språket, litteraturen och hela samhället, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Totalt utlyser Natur & Kultur 24 arbetsstipendier på 100 000 kronor vardera. Detta för att bidra till litterär höjd och ge stipendiater möjlighet och arbetsro till inläsning och efterforskning för kvalificerat litterärt arbete.

Ansökningsperioden startade 1 februari och stänger den 1 maj. Läs mer och nå ansökningsformulär här.

Publicerad: 21 februari 2022
Dela

Relaterade nyheter

Medlemsnytt

Rapport: Stabil bokförsäljning i tuffa tider

Trots ekonomiska utmaningar visar den svenska bokmarknaden tecken på stabilitet med en marginell ökning i försäljningen under 2023, enligt...

11 mars 2024
Medlemsnytt

Rapport: Pandemins långsiktiga effekter på konstbranschen

Nyligen gav vår medlemsorganisation Konstnärernas Riksorganisation ut rapporten "Konstbranschen i siffror 2023".

16 februari 2024
Medlemsnytt

Spotlight Sveriges Tidskrifter

Bonus verkar på uppdrag av 14 medlemsorganisationer. Vi riktar nu strålkastaren på Sveriges Tidskrifter.

6 februari 2024