Nya möjligheter för översättare att söka stipendium
Medlemsnytt

Nya möjligheter för översättare att söka stipendium

Den 1 februari öppnade Natur & Kultur ansökningsperioden för årets litterära stipendier, och det är för första gången möjligt för översättare att ansöka.

Syftet med att ge översättare möjlighet att söka är att fler författarskap och perspektiv ska komma det svenska språket och litteraturen till del.

– Vårt mål är att verka för bildning och demokrati. Att genom stipendier ge möjlighet för författare att bryta ny mark är en viktig del av vår verksamhet. Det känns helt rätt att just 2022 öppna stipendiet för översättare. I en polariserad värld känns just översättning av litteratur som en insats som bidrar till ökad förståelse. Det berikar språket, litteraturen och hela samhället, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.

Totalt utlyser Natur & Kultur 24 arbetsstipendier på 100 000 kronor vardera. Detta för att bidra till litterär höjd och ge stipendiater möjlighet och arbetsro till inläsning och efterforskning för kvalificerat litterärt arbete.

Ansökningsperioden startade 1 februari och stänger den 1 maj. Läs mer och nå ansökningsformulär här.

Publicerad: 21 februari 2022
Dela

Relaterade nyheter

Medlemsnytt

Ny vd på Svenska Förläggareföreningen

Mikaela Zabrodsky efterträder Kristina Ahlinder i rollen som vd för Svenska Förläggareföreningen. Hon är jurist och har sedan 2015...

4 februari 2022
Medlemsnytt

Kritikerpris till Björn Kohlström

Sveriges Författarförbunds kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset, tilldelas i år litteraturkritikern och gymnasieläraren Björn Kohlström.

3 november 2021
Medlemsnytt

TU instiftar Offentlighetspriset

Det nya Offentlighetspriset är en utmärkelse till den kommun, myndighet eller offentliga förvaltning som på bästa sätt agerar för...

28 oktober 2021