Så kan konferensen sluta i skadeståndskrav
Konferenser innehåller ofta utbildningsunderlag och presentationer med bilder och texter som inhämtats från olika källor. Om ditt underlag innehåller bilder och texter finns det risk att du kan få krav från upphovsmännen om du inte följer reglerna i lagen. Bonus jurist reder ut vad du ska tänka på.
Ska du göra en presentation som du sedan ska visa för åhörare på en konferens? Eller kanske sätta samman ett utbildningsmaterial? Då bör du tänka på detta:
– Innehåller presentationen eller utbildningsmaterialet bilder och texter som inhämtats från olika källor? Säkerställ att du har tillstånd att använda materialet.
– Ska presentationen sedan spridas till åhörare på en konferens? Eller ska utbildningsmaterialet skrivas ut och delas ut fysiskt? Säkerställ då att det finns tillstånd att skapa ytterligare kopior av de bilder eller texter som finns i presentationen eller utbildningsmaterialet.
– Det finns även en annan aspekt av att trycka eller mejla ut materialet till deltagare i efterhand: du har inte per automatik tillstånd att dela materialet bara för att du har tillstånd att använda det i en presentation eller utbildningsinsats. Säkerställ alltså att även delningen är ok.
– Finns det risk att någon anställd ser en bild i presentationen och tänker att just den bilden vore bra att spara ner på intranätet, använda på en annan konferens eller i nyhetsbrevet? Då måste medarbetaren ha tillstånd även för denna användning. Finns inte det är risken stor att det sker ytterligare olaglig kopiering.
– Tänk också på att det vid större konferenser finns en risk att någon i publiken känner igen det material som används i presentationen och informerar rättighetshavaren om det.
Läs företagsrådgivarens bästa råd: Så gör du bolaget mer compliant
Tips från juristen: Tänk på att alltid inhämta tillstånd för all användning av bilder och texter i din presentation eller i ditt utbildningsmaterial, inklusive spridning, för att undvika skadeståndskrav från rättighetshavarna.
Så undviker du lagbrott med hjälp av Arbetsplatslicensen
Arbetsplatslicensen gör att organisationen kan:
- Kopiera och dela text och bild (t ex nyheter, faktatexter, foto och illustrationer) från hela världen inom verksamheten, både analogt och digitalt.
- Skapa innehåll till presentationer, intranät och utbildningsmaterial med hjälp av kopierat och nedladdat material.
Utan arbetsplatslicens eller inhämtande av tillstånd från alla berörda rättighetshavare är risken för lagbrott stor. Bonus kan i förekommande fall vidta åtgärder på uppdrag av rättighetshavare. Exempel på sanktioner som kan komma att aktualiseras i samband med upphovsrättsintrång är:
- Skadestånd (54§ st.2)*
- Åtal (53 och 59 §§)
- Intrångsundersökning (56 a §)
- Vitesförbud (53 b §)
- Förverkande av egendom (53 a §)