Så kan konferensen sluta i skadeståndskrav - Bonus Copyright Access
Rättighetsresan

Så kan konferensen sluta i skadeståndskrav

Konferenser innehåller ofta utbildningsunderlag och presentationer med bilder och texter som inhämtats från olika källor. Om ditt underlag innehåller bilder och texter finns det risk att du kan få krav från upphovsmännen om du inte följer reglerna i lagen. Bonus jurist reder ut vad du ska tänka på.

Ska du göra en presentation som du sedan ska visa för åhörare på en konferens? Eller kanske sätta samman ett utbildningsmaterial?  Då bör du tänka på detta:

– Innehåller presentationen eller utbildningsmaterialet bilder och texter som inhämtats från olika källor? Säkerställ att du har tillstånd att använda materialet.

– Ska presentationen sedan spridas till åhörare på en konferens? Eller ska utbildningsmaterialet skrivas ut och delas ut fysiskt? Säkerställ då att det finns tillstånd att skapa ytterligare kopior av de bilder eller texter som finns i presentationen eller utbildningsmaterialet.

– Det finns även en annan aspekt av att trycka eller mejla ut materialet till deltagare i efterhand: du har inte per automatik tillstånd att dela materialet bara för att du har tillstånd att använda det i en presentation eller utbildningsinsats. Säkerställ alltså att även delningen är ok.

– Finns det risk att någon anställd ser en bild i presentationen och tänker att just den bilden vore bra att spara ner på intranätet, använda på en annan konferens eller i nyhetsbrevet? Då måste medarbetaren ha tillstånd även för denna användning. Finns inte det är risken stor att det sker ytterligare olaglig kopiering.

– Tänk också på att det vid större konferenser finns en risk att någon i publiken känner igen det material som används i presentationen och informerar rättighetshavaren om det.

Läs företagsrådgivarens bästa råd: Så gör du bolaget mer compliant

Tips från juristen: Tänk på att alltid inhämta tillstånd för all användning av bilder och texter i din presentation eller i ditt utbildningsmaterial, inklusive spridning, för att undvika skadeståndskrav från rättighetshavarna.

 

Starta Rättighetsresan här

Rättighetsresan ökar din kunskap om upphovsrätten och hur du minskar risken för upphovsrättsintrång, skadeståndskrav och renomméförlust.

Skaffa rättighetskoll: Tips och råd från kunniga experter

Med en arbetsplatslicens från Bonus Copyright Access får anställda i företag, organisationer och myndigheter för internt bruk och under vissa villkor tillstånd att lagligt dela och kopiera upphovsrättsskyddat material från hela världen.

Här kan du teckna en arbetsplatslicens

Publicerad: 20 maj 2022
Dela

Utvärdera organisationens risknivå

Relaterade nyheter

Rättighetsresan

Bryter vi mot lagen i teamschatten?

På senare tid har chattar i verktyg som Teams blivit allt vanligare. Det är lätt hänt att man bryter...

20 maj 2022
Rättighetsresan

Då är presentationen ett lagbrott

Ska du hålla en presentation som innehåller illustrationer, texter eller fotografier? Då är det viktigt att du tänker till...

20 maj 2022
Rättighetsresan

Var chefens senaste mejl ett lagbrott?

Vad ska du tänka på om du tar emot ett mejl från din chef där denna har bifogat en...

16 maj 2022