5-bild_upphovsratt2
Helt fritt – idé, fakta, stil och manér
Senast uppdaterad: 2016-06-07

Det är en persons särskilda, personliga, sätt att uttrycka sig som får skydd av upphovsrätt – inte själva idén, ämnet eller fakta som verket skapats från.

Idéer är fria

Upphovsrätten ger inte skydd för idéer. Idéstöld är med andra ord tillåten enligt upphovsrättslagen. Däremot är utformningen av idén skyddad. Vem som helst får skriva en bok om en superstark flicka. Däremot får inte berättelsen utformas som Astrid Lindgrens berättelse om Pippi Långstrump.

Fakta är fritt

Ingen får ensamrätt till fakta eller ett visst ämne. Vem som helst får skriva om klimathotet eller om internets historia. Däremot får texten inte utformas på ett sådant sätt att den är en efterbildning av något som redan skrivits.

Motivet är fritt

Upphovsrätten skyddar inte ett bestämt motiv. Vem som helst får exempelvis fotografera eller måla av en vacker solnedgång, en byggnad eller ett visst träd i motljus.

Viss stil och manér är fritt

Stil och manér skyddas inte heller av upphovsrätt. En konstnär som exempelvis målar genom att med prickar återge sitt motiv får inte skydd för sin "målarstil". Däremot kan upphovsmannen hindra att en specifik målning kopieras.
Det är utformningen av idé och fakta som skyddas.