Upphovsrättsskolan - ny plattform för att höja kunskapen om upphovsrätt
Senast uppdaterad: 2019-11-04

Upphovsrättsskolan är en del i PRV:s arbete med att höja kunskapen om upphovsrätt. Den digitala plattformen riktar sig främst till elever och lärare i grundskolans årskurser 1-9 och lärarstudenter.
Upphovsrättskolan bygger på den finska webbsidan Kopiraittila Skola skapad av upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Innehållet är anpassat av PRV till svenska förhållanden.
Förutom information om den svenska upphovsrättslagen finns viss information om de svenska upphovsrättsorganisationernas licensavtal på undervisningsområdet. Syftet med webbplatsen är att höja kunskapen om upphovsrätt bland barn och unga.
Upphovsrättsskolan innehåller en mängd olika spel och praktiska övningar anpassade för elever i grundskolans alla årskurser, lärare och lärarstudenter. Där finns även ett pedagogiskt lärarmaterial som guidar läraren igenom webbplatsen och upphovsrätten, minneslistor för olika skoluppgifter, presentationsupplägg och diplom som läraren kan dela ut till elever som klarar slutprovet.
I modulen lärarutbildning kan man testa sina kunskaper i upphovsrätt och hur man får använda verk. Där finns även två filmer:
  • Vad är upphovsrätt?
  • Användning av verk