Upphovsrättsskolan - ny plattform för att höja kunskapen om upphovsrätt
Senast uppdaterad: 20 mars

Upphovsrättsskolan är en del i PRV:s arbete med att höja kunskapen om upphovsrätten. Den digitala plattformen riktar sig främst till elever och lärare i grundskolan i årskurserna 1-9, men det finns också en hel del övningar och material för lärarstudenter.
Upphovsrättskolan är en digital plattform som bygger på den finska webbsidan Kopiraittila Skola skapad av upphovsrättsorganisationen Kopiosto. Innehållet är översatt till svenska och anpassats till svensk lagstiftning och svenska förhållanden.
Förutom information om den svenska upphovsrättslagen finns viss information om de svenska upphovsrättsorganisationernas licensavtal på undervisningsområdet. Syftet med webbplatsen är att främja upphovsrätten genom att höja kunskapen om upphovsrätt.
Upphovsrättsskolan innehåller en mängd olika spel och praktiska övningar anpassade för grundskoleelever, lärare och lärarstudenter.
Webbplatsen är en del i det uppdrag PRV fick 2017 av regeringen om att höja kunskapen om upphovsrätten hos allmänheten.
Besök Upphovsrättsskolan.
Upphovsrättsskolans centrala moduler.
  • Klasserna 1-3, 4-6, 7-8, 9 för elever
  • Lärarens material där allt pedagogiskt lärarmaterial finns samlat
  • Lärarutbildning för blivande grundskolelärare
  • Nyhetsrum
Upphovsrättstest för elever finns i grundskolemodulerna 7, 8 och 9. Övriga kan testa sina kunskaper i slutprovet i modulen lärarutbildning.