Myter om upphovsrätt
Det finns många myter och missuppfattningar om upphovsrätt. Här presenterar vi åtta av de vanligaste. Testa gärna vad du själv vet.
Det finns många myter och missuppfattningar om upphovsrätt. Här presenterar vi åtta av de vanligaste. Testa gärna vad du själv vet.
Fakta
Nej. ©-tecknet (copyright notice) är ett sätt att upplysa om att någon har ensamrätt, men upphovsmannen har ensamrätt oavsett om ©-tecknet anges eller inte.
Fakta
Nej. Upphovsrätten gäller även på internet. Mycket av det som publiceras på webben skyddas alltså av upphovsrätt. När du till exempel laddar ner eller skriver ut från webben på jobbet måste din arbetsgivare ha en licens.
Fakta
Nej. Ett verk blir allmängods (public domain) först när den så kallade skyddstiden för verket löpt ut – ofta många år efter att upphovsmannen dött. Att ett verk publiceras på internet är alltså inte det samma som att det blir allmängods eller fritt från skydd.
Fakta
Nej. Saknar du ett avtal med upphovsmannen om hur ett verk får användas – alltså ett avtal om upphovsrätten – kan du vanligtvis bara använda det för ditt privata bruk. Om den som skapat verket är anställd och det har skapats på jobbet äger vanligtvis arbetsgivaren rättigheterna. Är upphovsmannen i stället en oberoende konsult behåller personen oftast rättigheterna, om ni inte avtalat om något annat.
Fakta
Nej. Det är inte tillåtet att kopiera skyddade verk utan tillstånd från den eller de som äger rättigheterna bara för att verket inte längre finns att köpa. Det är inte heller tillåtet att kopiera ur skyddade verk utan tillstånd bara för att du inte kan nå eller identifiera en viss upphovsman eller rättighetshavare.
Fakta
Nej. Upphovsrätten gäller oavsett om ett verk är publicerat eller inte. Upphovsrätten, och därmed ensamrätten till verket, börjar gälla i samma ögonblick som någon skapar verket.
Fakta
Nej. Det finns inga formuleringar som friskriver dig från ansvar när det gäller upphovsrättsintrång. Att tillgängliggöra någon annans skyddade material genom att till exempel dela det på webben förutsätter tillstånd från den eller de som äger rättigheterna.
Fakta
Nej. Upphovsrätten är viktigare än någonsin och definitivt inte förlegad. Det är lätt att tro att det är okej att sprida material bara för att det är möjligt. Men att tekniken gör det möjligt att sprida skyddat material innebär inte att den som äger rättigheterna behöver finna sig i att någon annan bestämmer över verket.
Vill en upphovsrättsinnehavare att det den skapat ska kunna delas fritt och utan ersättning är det självklart möjligt. Men den som inte vill det ska kunna bestämma på annat sätt. Det är just det som upphovsrätt handlar om – rätten att avgöra när och hur verket ska nå allmänheten. Det gäller även för verk på internet.
08-545 429 00
info@bonuscopyright.se
Fler kontaktuppgifter
Bonus Copyright Access
Box 45006
104 30 Stockholm
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de allra senaste nyheterna från oss.
Copyright © 2021. Alla rättigheter förbehålls. Policy för kakor · Integritetspolicy