Myter om upphovsrätt
Det finns många myter och missuppfattningar om upphovsrätt. Här presenterar vi några av de vanligaste. Testa gärna vad du själv vet.
Det finns många myter och missuppfattningar om upphovsrätt. Här presenterar vi några av de vanligaste. Testa gärna vad du själv vet.
Fakta
Nej. ©-tecknet (copyright notice) är ett sätt att upplysa om att någon har ensamrätt, men i Sverige har upphovsmannen ensamrätt oavsett om ©-tecknet anges eller inte.
Fakta
Nej. Ett verk blir allmängods (public domain) först när den så kallade skyddstiden för verket löpt ut – ofta många år efter att upphovsmannen dött. Att ett verk publiceras på internet är alltså inte det samma som att det blir allmängods eller fritt från skydd, eftersom upphovsrätten gäller även på internet. När du till exempel laddar ner eller skriver ut från webben på jobbet måste du varje gång be upphovsrättsinnehavaren om tillstånd. Har din arbetsgivare en arbetsplatslicens behövs inte ett sådant tillstånd för intern användning.
Fakta
Nej. Saknar du ett avtal med upphovsmannen om hur ett verk får användas – alltså ett avtal om upphovsrätten – har du med största sannolikhet inte förvärvat några rättigheter till verket och du kan då vanligtvis bara använda verket för ditt privata bruk. Om den som skapat verket är anställd och det har skapats på jobbet äger vanligtvis arbetsgivaren rättigheterna. Är upphovsmannen i stället en oberoende konsult behåller personen oftast rättigheterna, om ni inte avtalat om något annat.
Fakta
Nej. Det är inte tillåtet att kopiera skyddade verk utan tillstånd från den eller de som äger rättigheterna bara för att verket inte längre finns att köpa. Det är inte heller tillåtet att kopiera ur skyddade verk utan tillstånd bara för att du inte kan nå eller identifiera en viss upphovsman eller rättighetshavare.
Oavsett vilka svårigheter som finns för den som vill använda ett verk att få ett tillstånd så är det alltid upp till användaren att försäkra sig om att man har tillstånd att använda ett verk.
Fakta
Nej. Upphovsrätten gäller oavsett om ett verk är publicerat eller inte. Upphovsrätten, och därmed ensamrätten till verket, börjar gälla i samma ögonblick som någon skapar verket, och behöver inte registreras för att gälla.
Fakta
Nej. Det finns inga formuleringar som friskriver dig från ansvar när det gäller upphovsrättsintrång. Att tillgängliggöra någon annans skyddade material genom att till exempel dela det på webben förutsätter tillstånd från den eller de som äger rättigheterna.
Fakta
Nej. För att få kopiera ett verk måste du ha tillstånd från den eller de som äger rättigheterna till verket. Sen kan det förstås framgå av ett avtal om användning av ett verk att den som använder verket måste ange källan, men det påverkar inte det faktum att du måste ha ett tillstånd att över huvud taget få kopiera verket.
Så länge du inte ska använda material för privat bruk, alltså på din fritid, måste du visst ha tillstånd från den eller de som äger rättigheterna till det verk som du vill kopiera eller visa för dina elever. Om du som lärare delar ett verk till dina elever är det inte för privat bruk, utan en del av ditt arbete.
info@bonuscopyright.se
Fler kontaktuppgifter
Bonus Copyright Access
Box 45006
104 30 Stockholm
Vi publicerar löpande nyheter om upphovsrätt och våra medlemsorganisationer.
Våra nyheter Nyhetsbrevet BonusnyttCopyright © 2023. Alla rättigheter förbehålls. Policy för kakor · Dataskyddspolicy