Avtal för arbetsplats - Bonus Copyright Access

Upphovsrättslicens för arbetsplats – Arbetsplatslicensen

Företag, myndigheter och organisationer måste själva ta ansvar för att den kopiering, nedladdning och delning av upphovsrättsligt skyddat material som sker på arbetsplatsen är laglig. Ett enkelt sätt att försäkra sig mot upphovsrättsintrång inom verksamheten är att teckna en arbetsplatslicens hos Bonus Copyright Access.

En arbetsplatslicens gör att medarbetarna på ett tryggt och säkert sätt kan kopiera, ladda ner och dela tryckt eller digitalt material för internt bruk. Licensen gäller även personer med särskild anknytning till verksamheten, till exempel uppdragstagare, konsulter och styrelseledamöter.

Därför finns arbetsplatslicensen

När du vill använda upphovsrättsskyddat material i ditt arbete kan det vara svårt att få tillstånd hos varje enskild rättighetshavare, eftersom det kan vara många som berörs. Därför finns upphovsrättslagens regler om avtalslicens som gör det möjligt att licensiera samtliga upphovsrättigheter samlat. Arbetsplatslicensen är en sådan avtalslicens och administreras av Bonus på uppdrag av våra 14 medlemsorganisationer.

Läs mer om hur kollektiv licensiering fungerar

Behöver alla verksamheter en licens?

I våra återkommande undersökningar (Kantar Sifo) ser vi att kopiering, nedladdning och delning är vanligt förekommande på de flesta arbetsplatser. Bilder, illustrationer, facktexter, artiklar med mera används till presentationer, intranät, utbildningar, inspiration och mycket annat. Även när man skriver ut eller sparar material som man fått skickat till sig sker kopiering.

Om verksamheten har avtal med bildbyrå och andra leverantörer kan behovet av kopiering minska, men i de flesta fall behövs ändå en licens på en lägre nivå.

Vad kan hända om verksamheten inte har en licens?

Om någon inom verksamheten begår upphovsrättsintrång kan sanktioner enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk tillämpas. Några exempel är skadestånd, åtal, intrångsundersökning och vitesförbud.

Läs mer om vad som kan hända om upphovsrättsintrång begås

Det är lätt att teckna licens

Det finns tre olika licensnivåer; det är bara att välja den nivå som passar verksamhetens behov bäst. En arbetsplatslicens är ett mycket kostnadseffektivt alternativ till att söka upp alla enskilda rättighetshavare och förhandla enskilt med dem. Ett fotografi, ett avbildat konstverk, en illustration eller en textsida kostar cirka 60 öre.

Läs mer om våra olika licensnivåer

Sammanfattning: Därför behövs en arbetsplatslicens
  • En enkel försäkring mot ofrivilligt lagbrott
  • Obegränsad tillgång till svenskt och internationellt innehåll (kultur, kunskap, journalistik)
  • Kostnaden för arbetsplatslicensen utgör en bråkdel av vad det skulle kosta att kontakta och ersätta varje enskild rättighetshavare
  • Genom att respektera upphovsrätten bidrar din organisation också till fri och hållbar kultur, journalistik och kunskap

Teckna Arbetsplatslicens

Arbetsplatslicensen ger ditt företag, din organisation eller myndighet laglig rätt att utifrån gällande villkor kopiera och dela upphovsrättsligt skyddat material inom den egna verksamheten.

Teckna avtalet här.

Gå till Teckna Arbetsplatslicens

Prisnivåer

Arbetsplatslicensen kan tecknas på tre olika nivåer beroende på verksamhetens behov.

Licenskostnad per anställd och år
Tariff I 59,30 kr
Tariff II 118,60 kr
Tariff III  237,20 kr

Gå till Prisnivåer

Så här fungerar avtalslicens

Läs om hur reglerna om avtalslicens i upphovsrättslagen möjliggör samordnad licensiering.

Gå till Så här fungerar avtalslicens

Checklista för upphovsrätt på arbetsplatsen

Genom att gå igenom listan kan du få en snabb uppfattning om både hur hög risknivån är i din verksamhet och hur du kan sänka den.

Gå till Checklista för upphovsrätt på arbetsplatsen

Myter om upphovsrätt

Det finns många myter och missuppfattningar om upphovsrätt. Men vad är det egentligen som gäller?

Gå till Myter om upphovsrätt

Vanliga frågor

Här kan du hitta snabba svar på många frågor om oss, om upphovsrätt och om kopieringsreglerna i våra avtal.

Gå till Vanliga frågor