Josefin Olevik är trygg i frilanslivet - Bonus Copyright Access
Intervju

Josefin Olevik är trygg i frilanslivet

Att skriva personporträtt om skapande människor är en av journalisten och författaren Josefin Oleviks paradgrenar. I berättelsen om henne själv är friheten viktig – ett lugnt och kreativt tillstånd – som bland annat möjliggörs av stipendier.

När hon porträtterade Jan Guillou i Dagens Nyheter för några år sedan, föll hennes försök till småprat “som skadeskjutna ripor till golvet”.

Den typen av talande bilder finns det gott om i Josefin Oleviks texter, en konst som hon har förfinat under tjugo års kulturjournalistiskt skrivande och lärt ut till journaliststudenter på Poppius. Just nu undervisar hon inte, men senast förra veckan var hon inbjuden som inspirationstalare för redaktionen på ETC. Sedan i maj vikarierar hon på DN Kultur.


Foto: Erik Thor

Josefin Olevik

Född:
1977 i Falun

Bor:
I Bagarmossen, Stockholm, med sin elvaåriga son.

Skriver för:
Dagens Nyheter, Tidningen Vi med flera

Medlem i:
Författarförbundet och Journalistförbundet

Böcker:
Den befriade familjen (Weyler förlag 2016)
På djupt vatten (LL-förlag 2015)
Campingland: en berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik (Alfabeta, 2009)
Singel i Tokyo (Kawaii förslag, 2008)

Om hon klev in hos sig själv en torsdag morgon för att skriva ett personporträtt, vad skulle hon då ta fasta på?

Josefin skrattar lite åt frågan och funderar. Hon skulle notera den enorma diskhögen från bokcirkeln i går. Som hon har haft nästan hela sitt vuxna liv, tillsammans med vänner från uppväxten i Falun, studietiden i Uppsala och det första vikariatet på DN.

Hon skulle också notera att det bor två personer i lägenheten, men att det inte är fråga om någon normativ tvåsamhet, utan en familj som består av en mamma och ett barn. Hon skaffade sin son på egen hand för elva år sedan – något som hon berättat om i boken Den befriade familjen (Weyler förlag).

Är det något Josefin Olevik håller högt i livet så är det kärleken till människor, berättelser och den sortens trygghet som hon skapar på egna villkor. Hon drivs av en frihetstörst och vill göra saker på sitt sätt.

– Jag har många kompisar som är frilansare och de flesta känner att det är stressigt och otryggt. För mig har det alltid varit lugnt och skönt, det är jag som styr mitt yrkesliv.

Men det betyder förstås inte att allt går att klara på egen hand. Josefin betonar att friheten, inte minst den konstnärliga, är beroende av fungerande trygghetssystem.

Som fackboksförfattare är timpenningen försvinnande liten, även med förskott från förlag. Då gäller det att leva sparsamt och söka de stipendier som finns. Utan dem hade det varken blivit några böcker eller ambitiösa utlandsreportage, menar hon.

Josefin har bland annat skrivit en månad på Runmarö och fått stöd från Författarförbundet.

– Stipendier har varit jätteviktiga för mig. Får jag möjligheten att sitta och skriva, så kör jag. Det funkar för mig. Men det är också en uppmuntran i det kreativa. Att någon tycker att jag förtjänar en chans att göra detta. Det är stort, säger hon.

Josefin har en känsla av att folk känner till och bryr sig om upphovsrätten, men påpekar att hon förstås inte vet vad som händer med texterna efter publicering. Att det finns ett kulturellt kretslopp som säkerställer att pengar från kopiering, delning och lån kommer både upphovspersoner och utgivare till del, tycker hon hursomhelst är fint:

– När jag har fått medel från Kopieringsfonden känns det verkligen som en bonus, precis som Biblioteksersättningen. Jag blir så glad över att folk har lånat mina böcker, säger hon.

Foto: Erik Thor

På alla redaktioner är AI ett hett ämne just nu. Med bra promptar kan de nya AI-tjänsterna underlätta delar av arbetet, men utvecklingen skrämmer också många skribenter. Även Josefin känner sig till viss mån hotad. Rätt vad det är ber läsarna AI:n sammanfatta, säg, Silvias levnadshistoria, i stället för att fördjupa sig i ett porträtt som Josefin eller hennes kollega slitit med i veckor.

– Men samtidigt tänker jag att kultur- och featurejournalistik handlar mycket om ton, stil och personlig infallsvinkel. Sådant som inte är lika lätt för AI att lära sig. Om vårt intresse för mänskliga berättelser inte längre finns kvar, tänker jag att världen inte är så kul att leva i längre. Så jag är nog mer orolig för världen i sig än för mitt yrke.

Vid det här laget är Josefin väl medveten om vad en fullt mänsklig kreativ process innebär. I ett uppmärksammat porträtt av Henrik Schyffert ringade hon in hans självtvivel – en upplevelse som alla skapande människor kan känna igen sig i.

Och ändå är det värt det, inte bara för att andra uppskattar resultatet.

För Josefin finns det tre moment i arbetet som hon aldrig skulle vilja vara utan. Ett: att sätta sig i bilen inför en reportageresa och ha hela äventyret framför sig. Två: att stänga dörren om sig efter en långintervju, tacksam och vimmelkantig av att koncentrera sig på en annan människas berättelse. Och tre: skrivandet i sig – den saliga känslan när texten börjar sjunga.

I sin digitala skrivbordslåda har hon ett skönlitterärt manus som hon har skrivit på i flera års tid och i horisonten hägrar nästa fackbok. Sannolikt kommer den att skildra vuxna donatorbarn och deras krav på upprättelse efter upprepade skandaler i sjukvården. Men det behövs tid och rum för att skriva, något som det kulturella kretsloppet fortsätter att skapa förutsättningar för.

Hur skulle du själv avsluta texten om frilansjournalisten och författaren Josefin Olevik tror du?

– Det skulle nog vara det här att jag efter tjugo år fortfarande känner en sådan otrolig energi och lust inför mina jobb. Jag skulle kunna raljera över det också, det är ju lite “guldfiskigt” att bli lika exalterad varje gång. Men jag känner mig väldigt tacksam över att ha hittat en plats i livet rent yrkesmässigt och att jag får möjlighet att skriva just de texter som jag tycker är viktiga.

Skribent: Hanna Kangassalo

Publicerad: 9 februari 2024
Dela

Relaterade nyheter

Intervju

”Madam Copyright” tror helhjärtat på kulturens värde

Bonus möter legendaren Tarja Koskinen-Olsson som berättar om hennes fleråriga arbete med kollektiv förvaltning.

17 oktober 2023
Insikt

Generativ AI

Experter och branschföreträdare djupdyker i generativ AI sett till tekniken, nya beteenden, upphovsrätten och kreatörernas oro.

23 april 2023
Intervju

”Det finns en framtidstro i hela branschen”

Anders Enström, ansvarig utgivare på Barometern-OT berättar om hans syn på branschens fortlevnad och om framtidens utmaningar och möjligheter.

17 januari 2023