Rapport: Pandemins långsiktiga effekter på konstbranschen
Medlemsnytt

Ny rapport visar pandemins långsiktiga effekter på konstbranschen

Nyligen gav vår medlemsorganisation Konstnärernas Riksorganisation ut rapporten "Konstbranschen i siffror 2023". Rapporten undersöker trender och utmaningar inom konstvärlden, i år med fokus på en kartläggning av konsthantverk på export.

I rapporten “Konstbranschen i siffror 2023” visas det på flera effekter – både väntade och oväntade – efter pandemin.

Konstbranschen i siffror 2023, omslag. Bilden är en visualisering. Bild omslag: Verk av Liu Chien-Kuang. Foto: Daniel Engvall/Form Design Center. © Liu Chiaen-Kuang/Bildupphovsrätt (2023).

– Några oväntade effekter var att nedgången i antalet gallerier och konsthandlare tillfälligt bröts under pandemin, samt att import, export och andrahandsförsäljning av konst ökat sedan dess, säger Eva Månsson, verksamhetschef på Konstnärernas Riksorganisation.

29 % av de tillfrågade konsthantverkarna uppgav att de exporterat konst under åren 2022 och 2023. Enligt rapporten möter konsthantverkare flera utmaningar när de försöker nå ut på internationella marknader, som bristen på affärskontakter och finansieringsmöjligheter samt hinder orsakade av komplicerade lagar och regler.

I rapporten visas en minskning i offentliga inköp av konst, en trend som kan ha påverkats av en inbromsning i bostadsbyggandet, enligt uppgifter från Boverket.

Rapporten är skriven av Maria Adenfelt, senior konsult på Sweco Sverige, på uppdrag av Konstnärernas Riksorganisation. Rapporten har sedan år 2017 publicerats vartannat år.

Läs mer om rapporten och ladda ner den här.

Bonusnytt – det senaste om upphovsrätt direkt i mailen

Nyhetsbrevet Bonusnytt skickas ut cirka 8 gånger per år och innehåller omvärldsbevakning kring bransch- och upphovsrättsfrågor, samt intervjuer och insikter från undersökningar och rapporter.

Börja prenumerera här

Publicerad: 16 februari 2024
Dela

Relaterade nyheter

Medlemsnytt

Rapport: Stabil bokförsäljning i tuffa tider

Trots ekonomiska utmaningar visar den svenska bokmarknaden tecken på stabilitet med en marginell ökning i försäljningen under 2023, enligt...

11 mars 2024
Medlemsnytt

Spotlight Sveriges Tidskrifter

Bonus verkar på uppdrag av 14 medlemsorganisationer. Vi riktar nu strålkastaren på Sveriges Tidskrifter.

6 februari 2024
Medlemsnytt

Medlemmar och upphovsrätt på Bokmässan

Här är de bästa tipsen om upphovsrätt och AI på Bokmässan 2023.

11 september 2023