AI-jättar förhandlar med utgivare - Bonus Copyright Access
Upphovsrätt

AI-jättar förhandlar med utgivare om användning av nyhetsinnehåll

Financial Times rapporterar att Google och OpenAI, tillsammans med andra ledande techföretag, förhandlar för att nå avtal med mediebolag kring användning av nyhetsinnehåll för att träna AI-modeller.

Stora techföretag som OpenAI, Microsoft, Adobe och Google har under de senaste månaderna haft möten med nyhetsorganisationer i Europa och USA kring upphovsrättsfrågor. Enligt uppgifter till Financial Times har utgivare som News Corp, Axel Springer, The New York Times och The Guardian har varit involverade i diskussionerna med minst ett av de större techbolagen.

Diskussionerna, som är i ett tidigt skede, kan innebära ett avtal som resulterar i att utgivarna får en prenumerationsavgift för att upplåta innehållet för utveckling av tekniken bakom chatbotar som ChatGPT och Bard.

Tidigare har både Google och OpenAI medgett behovet av att komma överens med mediebolag kring upphovsrätt och betalning för användning av deras innehåll.

Läs mer i Financial Times här (ev. betalvägg)

Bonusnytt – det senaste om upphovsrätt direkt i mailen

Nyhetsbrevet Bonusnytt skickas ut cirka 8 gånger per år och innehåller omvärldsbevakning kring bransch- och upphovsrättsfrågor, samt intervjuer och insikter från undersökningar och rapporter.

Börja prenumerera här

Publicerad: 16 juni 2023
Dela

Relaterade nyheter

Upphovsrätt

9 av 10 vill respektera upphovsrätten

Vi har tittat närmare på tjänstemäns attityder till upphovsrätt, regelefterlevnad och upphovsrättsinnehavares rättigheter. Resultatet visar att de flesta tycker...

14 juni 2023
Insikt

Generativ AI

Experter och branschföreträdare djupdyker i generativ AI sett till tekniken, nya beteenden, upphovsrätten och kreatörernas oro.

23 april 2023
Råd & tips

Guide: Upphovsrättskollen

I vår guide Upphovsrättskollen kan du lära dig om hur upphovsrätten fungerar på 7 minuter.

13 april 2023