Tips: bildspårningsverktyg för fotografer
Råd & tips

Tips: bildspårningsverktyg för fotografer

Digitaliseringen har gjort det allt svårare för fotografer och andra upphovsrättsinnehavare att hålla koll på hur deras bilder och verk används och sprids. Det finns därför numera en uppsjö av olika verktyg för att spåra bilder och annat innehåll på marknaden. Så här fungerar några av de vanligaste lösningarna.


Omvänt bildsök

Ett välkänt och kostnadsfritt alternativ för att kunna spåra bilder är att använda ett omvänt bildsök. Genom att ladda upp en bild eller en url i sökmotorn får man sedan upp träffar på var bilden har publicerats.

Några av de vanligaste sidorna för ett omvänt bildsök:

 • Google Reverse Image Search
  Google har webbens största antal indexerade bilder, och är liksom ett vanligt textsök också helt gratis att använda. Om det inte går att hitta bilden föreslår sökmotorn bilder på ett liknande tema, som öppnar för att hitta modifierade varianter av bilden.
 • TinEye
  TinEye är en av de första sökmotorerna för bilder, som utöver en väldigt exakt bildsökning också erbjuder betaltjänster som ger automatiserade sökningar och notifieringar om bilderna dyker upp på nätet.
 • Bing Visual Search
  Bing har inte en lika stor träffyta som Google, men ger bland annat ett användbart sökalternativ att inkludera texter om bilden innehåller text.
 • Reverse Image Search
  Reverse Image Search är ingen sökmotor, utan fungerar som en portal till olika sökmotorer som Google, Bing och ryska Yandex Search.


Vattenmärkningar

En synlig vattenmärkning innebär att det läggs på ett visuellt element på bilden. Detta är ofta mindre önskvärt, då en mer diskret märkning gör det enkelt att stjäla bilden och ta bort märkningen medan en mer iögonfallande märkning tar fokus från bilden.

Digitala vattenmärkningar är inte synliga för blotta ögat men innebär att bilden modifieras – antingen med diskreta färgförändringar eller genom att bädda in en kod i bilden. Om bilden sedan kopieras och dyker upp på nätet får man reda på det med hjälp av en spårningstjänst. En bra digital vattenmärkning ska vara så pass svårupptäckt att det blir mycket besvärligt att manipulera eller avlägsna märkningen samtidigt som bildens ägare lätt kan spåra den. Ett vanligt alternativ för digital vattenmärkning är Digimarc.


Helhetslösningar

Om man har många bilder som man misstänker används på ett olovligt sätt kan det vara tidsödande att försöka överblicka och spåra dem manuellt. Att dessutom kontakta och starta en dialog med de som använt bilden kan vara särskilt krävande. Därför erbjuder sig vissa aktörer som Copyright Agent, Pixsy och Copytrack att både spåra bilder och sedan föra fotografens talan mot de organisationer eller personer som olovligen använt bilderna. Här finns många parametrar som är värda att undersöka vid valet av en sådan partner, till exempel att de representerar fotografen på ett konstruktivt sätt utan att fotografens relationer och varumärke riskerar att skadas.

 


Läs mer: Svenska Fotografers Förbund – Hur agera när din bild blir stulen

 

Publicerad: 7 mars 2022
Dela

Relaterade nyheter

Råd & tips

Guide: Så hanterar du nedladdade bilder på jobbet

När vi laddar ner bildmaterial är det viktigt att både tänka på varumärket och lagen. Art directorn Christoffer Pertoft...

15 november 2023
Råd & tips

Guide: Upphovsrättskollen

I vår guide Upphovsrättskollen kan du lära dig om hur upphovsrätten fungerar på 7 minuter.

13 april 2023
Råd & tips

5 tips – så gör du företaget compliant

Företagsrådgivaren Magnus Giese tipsar om hur företag kan säkerställa regelefterlevnad i alla lägen.

6 maj 2022