Insiktsklappar från AI-året - Bonus Copyright Access
Insikt

Insiktsklappar från AI-året

Till alla som har ett intresse av att följa utvecklingen inom AI har vi slagit in ett antal datapaket från året som gått. Det har skrivits en mängd rapporter och gjorts hundratals undersökningar runtom i världen – vi har valt några som vi hoppas ska skänka upplysning och insikt.

AI-kommissionens Färdplan för Sverige beskriver strategier och åtgärder för att stärka Sveriges utveckling och användning av artificiell intelligens på ett hållbart, säkert och konkurrenskraftigt sätt. Eftersom AI kräver enorma datamängder, ofta upphovsrättsskyddade material, menar rapporten bland annat att vi i Sverige för att skydda rättighetshavarnas intressen behöver utveckla licensieringsmodeller som möjliggör skälig ersättning.

En rad aktörer har stämt OpenAI och andra AI-utvecklare det senaste året, en överblick av rättsfallen får du här.

Internetstiftelsen konstaterar i Svenskarna och AI 2024 att användningen inte vuxit så mycket på bredden i befolkningen men att den omfattar fler områden. Enkäten visar också att det fortfarande finns en relativt stor skepsis bland äldre vuxna.

Microsoft (och Novus) genomförde undersökningen AI – en samhällsfråga för alla och kom bland annat fram till att andelen svenskar som tror att AI kommer att leda till ett mer odemokratiskt samhälle har ökat sedan förra undersökningstillfället. Nu tror 25% av svenskarna att AI kommer göra samhället mer odemokratiskt, medan endast 4% tror att samhället blir mer demokratiskt. Överhuvudtaget märks en ökad oro över ett framtida liv med AI, nu är det ungefär hälften som känner oro och hälften som inte gör det. Rättighetshavarnas situation framöver nämns tyvärr inte – vilket oftast är fallet i AI-undersökningar.

McKinsey har satt ihop en infograftät samlingssida om framtiden med AI.

I en global företagsenkät från McKinsey om AI säger 6% (totalt 52%) fler företag, jämfört med 2023, att de betraktar intrång i andras immaterialrätter som ett relevant riskområde att bevaka. (I många undersökningar finns dock inte immaterialrätt med som alternativ eller kommer inte upp alls i diskussionen om potentiella risker). Resultatet visar också att generativ AI har haft störst genomslag i samband med marknadsföring, försäljning och produktutveckling.

En undersökning av Experis (40 000 företag) visar att nästan hälften av företagen globalt, 48 procent, uppger att de redan använder AI i verksamheten, men också att motsvarande andel i Sverige endast är 39 procent. Av dessa svarar 13 procent att de använder AI fullt ut, medan 26 procent uppger att de börjat använda AI i delar av verksamheten.

Enligt konsultjätten EY:s globala AI-enkät (med respondenter även i Sverige) är riskhantering lägre prioriterat i Sverige än internationellt: “Trots större riskmedvetenhet är hantering av risker och osäkerhet kring generativ AI inte en prioriterad åtgärd för svenska företag. På global nivå är riskhantering den högst prioriterade åtgärden. Globalt rankar 46 procent detta som högt prioriterat, men för svenska företag är siffran endast 25 procent.”

Reuters Institute och University of Oxford har genomfört en stor enkätundersökning under året (ca 12 000 respondenter i Argentina, Denmark, France, Japan, the UK, and the USA) om användning av generativ AI och attityder till AI i journalistik. Undersökningen visar bland annat att en dryg fjärdedel (28%) har använt AI för att generera bilder, texter, video, kod etcetera.

Missa inte heller Bonus framtidsundersökning som undersökte hur AI används i skolan. Bland annat visade resultatet att 1 av 4 lärare någon gång laddat in färdigt material, till exempel texter eller bilder, i AI-verktyg i samband med undervisning.

Bonus ställde också tre frågor i Verians “Beslutsfattarbuss till personer som i Sifopanelen definieras som beslutsfattare inom näringsliv och samhälle. Resultaten visade bland annat att 64% av beslutsfattarna anser att rättighetshavarna borde få ersättning om deras verk används för att träna AI-verktyg. 4 av 10 tror att AI kommer att påverka elevers och studenters utbildning positivt på sikt medan 31% tror att AI kommer ha en negativ inverkan.

Sveriges lärare har också undersökt användningen av AI i skolan och kom bland annat fram till att 50 procent av lärarna inte har använt AI i undervisningen, och att endast fem procent har använt AI i hög utsträckning.

Vad tycker ChatGPT?

På frågan “Bör företag som utvecklar AI-modeller betala för det upphovsrättsskyddade material som används som träningsdata?” svarar ChatGPT ja, med viss reservation. AI-modellen sällar sig alltså till den majoritet människor som i svenska undersökningar anser att ersättning till rättighetshavare ska utgå.

Chat GPT:s svar:
“Ja, företag som utvecklar AI-modeller bör i många fall betala för användning av upphovsrättsskyddat material, särskilt om deras verksamhet är kommersiell. Samtidigt behövs flexibla modeller och undantag för att säkerställa att innovation, forskning och små aktörer inte drabbas negativt.

Vill du ha hjälp med att utforska en specifik lösning, som licensieringsmodeller eller lagförslag? 😊”

Publicerad: 13 december 2024
Dela

Relaterade nyheter

Insikt

Oro för negativ AI-påverkan på kultur och kreativitet i ny undersökning

En majoritet anser att upphovspersoner bör få ersättning för AI-träning och att det största ansvaret för detta ligger hos...

27 november 2024
Insikt

En majoritet anser att upphovspersoner bör ersättas för träningsdata

En ny undersökning visar att en majoritet av beslutsfattare inom näringsliv och samhälle anser att upphovspersoner bör få ersättning...

10 juni 2024
Insikt

Ny undersökning lärare om AI

Novus har på Bonus uppdrag undersökt lärares inställning till och användning av AI i undervisningen.

3 maj 2024