Nya program lär barn och unga om upphovsrätt
Upphovsrätt

Nya program lär barn och unga om upphovsrätt

Den nya programserien ”Lilla upphovsrättsfrågan” utforskar frågor kring barn och ungas medieanvändning med fokus på upphovsrätt.

Upphovsrätt är ett nytt och utökat inslag för vissa ämnen i den ändrade läroplanen, Lgr22, och det finns ett ökat behov av lättillgänglig kunskap kring ansvarsfullt användande av digitala medier.

I en ny satsning får därför barn och unga på låg- och mellanstadiet svar på vardagsnära frågor som ”Får man dela en bild som man fått av sin kompis” och ”Kan det vara olagligt att se film på nätet” med hjälp av tio kortfilmer. Filmerna, som hjälper barn att navigera kring vad som är lagligt och olagligt, kan användas som diskussionsunderlag av grundskolepedagoger och som stöd till vårdnadshavare.

Programserien är en samverkansproduktion från Statens medieråd och PRV – du kan läsa mer här och se alla filmerna här.

Publicerad: 11 februari 2022
Dela

Relaterade nyheter

Råd & tips

Guide: Upphovsrättskollen

I vår guide Upphovsrättskollen kan du lära dig om hur upphovsrätten fungerar på 7 minuter.

13 april 2022
Upphovsrätt

Så påverkar digitaliseringen upphovsrättsinnehavarna

Digitaliseringen av samhället har skapat helt nya förutsättningar för kreatörer och kulturskapare. Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund,...

16 mars 2022
Upphovsrätt

Så viktig är immaterialrätten för tillväxten i Sverige

Hur många jobb och vilket ekonomiskt värde skapades av de verksamheter som är beroende av immateriella rättigheter under 2021?...

28 februari 2022