Bonus lanserar Rättighetsresan - Bonus Copyright Access
Nyheter

Bonus lanserar Rättighetsresan

Många företag och organisationer använder upphovsrättsskyddat innehåll inom verksamheten, men vet inte alltid vilka regler som gäller. Få vet att det går att få tillgång till ett stort utbud av lagligt innehåll och samtidigt minska risken för upphovsrättsintrång. Därför har Bonus tagit fram Rättighetsresan – en process som på ett enkelt sätt hjälper organisationer att överblicka sin risknivå, få mer kunskap och slutligen en tryggare användning av andras verk.

Bonus Copyright Access är en upphovsrättsorganisation som på uppdrag av 14 medlemsorganisationer licensierar rättigheter kollektivt. Genom Bonus avtal får skolor, myndigheter, företag och organisationer möjlighet att använda upphovsrättsskyddat material från hela världen. Medarbetare i en organisation med licens kan i sitt dagliga arbete använda upphovsrättsskyddat material från bland annat webben, digitala publikationer, dagspress, läromedel, fackböcker och vetenskapliga publikationer.

På många håll är kunskaperna om upphovsrätt och vad som gäller vid användning av skyddat innehåll låga. Organisationer löper därför stor risk att begå ofrivilliga lagbrott med eventuella konsekvenser som negativ publicitet, skadestånd och renomméförlust.

Lätt att göra rätt

För att göra det lätt att göra rätt, både när det gäller regelefterlevnad och bidrag till förnybar kunskap och kultur, har Bonus skapat Rättighetsresan. Genom att gå igenom en process i tre enkla steg kan alla organisationer nå en tryggare och mer hållbar användning av andras upphovsrättsskyddade innehåll.

De tre stegen inbegriper ett risktest där man själv kan utvärdera organisationens risknivå, en rättighetskoll med råd och tips från kunniga experter och ett sista steg med rekommendation om åtgärder.

Nina Wadensjö. Foto: Bonus Copyright Access

Bonus VD, Nina Wadensjö, menar att satsningen syftar till att hjälpa både företag och upphovsrättsinnehavare.

– Företag, myndigheter och organisationer har större hållbarhetskrav på sig än någonsin. Samtidigt ser vi att många kulturskapare är hårt prövade. Det ligger därför i allas intresse att vi höjer kunskapen om upphovsrätt på arbetsplatser runtom i Sverige.

Nina Wadensjö påpekar också att Bonus i ett flertal undersökningar sett att de flesta inte vet om hur praktiska och förmånliga de kollektiva licenserna är.

Starta Rättighetsresan här

1. Utvärdera organisationens risknivå med risktestet
2. Skaffa rättighetskoll: Tips och råd från kunniga experter
3. Få en tryggare användning av skyddat material internt på arbetsplatsen genom att skaffa en arbetsplatslicens här.*

*Med en arbetsplatslicens från Bonus Copyright Access får anställda i företag, organisationer och myndigheter för internt bruk och under vissa villkor tillstånd att lagligt dela och kopiera upphovsrättsskyddat material från hela världen.

Publicerad: 24 maj 2022
Dela

Relaterade nyheter

Medlemsnytt

Rapport: Stabil bokförsäljning i tuffa tider

Trots ekonomiska utmaningar visar den svenska bokmarknaden tecken på stabilitet med en marginell ökning i försäljningen under 2023, enligt...

11 mars 2024
Nyheter

Nya möjligheter till ökad kunskap om Skolkopieringsavtalet

Bonus lanserar nu en film där lärare i grund- och gymnasieskolan får en översikt om vad som gäller i...

6 februari 2024
Nyheter

Bonus fyller 50 år

Bonus fyller 50 år och här berättar vd Nina Wadensjö och styrelseordförande Christer Nylander om det som varit samt...

14 juni 2023