Var chefens senaste mejl ett lagbrott? - Bonus Copyright Access
Rättighetsresan

Var chefens senaste mejl ett lagbrott?

Vad ska du tänka på om du tar emot ett mejl från din chef där denna har bifogat en artikel eller bild som laddats ner från internet? Bonus jurist Kiljan Ardal reder ut rättsläget och ger tips.

Tänk dig att din chef har laddat ner en artikel eller en bild, som till exempel rör det företag som ni arbetar på, för att skicka via mejl till alla anställda. Om tillstånd saknas så riskerar din chef att bryta mot upphovsrättslagen vid den exemplarframställning som sker när artikeln eller bilden sparas ned på chefens dator.

– Även om företaget har en prenumeration på den tidning i vilken den nedladdade artikeln publicerats så kan en otillåten kopiering av innehållet ske. Innehållet i en artikel omfattar dessutom ofta flera typer av upphovsrättsligt skyddade verk, såsom bilder, texter och fotografier, säger Kiljan Ardal.

Skulle du sedan spara ner mejlet med det upphovsrättsligt skyddade materialet från chefen på din dator så sker ytterligare exemplarframställning, vilket alltså förutsätter tillstånd från rättighetshavaren/-arna.

– Ju fler mejlet skickas till desto större spridning får det skyddade materialet. Viktigt att tänka på är att även delning av material som huvudregel kräver tillstånd från rättighetshavaren, påpekar Kiljan Ardal.

Läs företagsrådgivarens bästa råd: Så gör du bolaget mer compliant

Tips från juristen

Säkerställ att din chef har tillstånd att ladda ner bilden eller texten från Internet innan du sparar ner den och skickar vidare till andra. Att skicka vidare enbart en länk till en artikel som ligger öppet (med tillstånd av upphovsrättsinnehavarna) på internet är tillåtet då ingen ytterligare exemplarframställning (kopiering) sker.

 

Så undviker du lagbrott med hjälp av Arbetsplatslicensen

Arbetsplatslicensen gör att organisationen kan:

  1. Kopiera och dela text och bild (t ex nyheter, faktatexter, foto och illustrationer) från hela världen inom verksamheten, både analogt och digitalt.
  2. Skapa innehåll till presentationer, intranät och utbildningsmaterial med hjälp av kopierat och nedladdat material.

Utan arbetsplatslicens eller inhämtande av tillstånd från alla berörda rättighetshavare är risken för lagbrott stor. Bonus kan i förekommande fall vidta åtgärder på uppdrag av rättighetshavare. Exempel på sanktioner som kan komma att aktualiseras i samband med upphovsrättsintrång är:

  1. Skadestånd (54§ st.2)*
  2. Åtal (53 och 59 §§)
  3. Intrångsundersökning (56 a §)
  4. Vitesförbud (53 b §)
  5. Förverkande av egendom (53 a §)

* Samtliga hänvisningar till lagrum är till bestämmelser i lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk.

Här kan du teckna en arbetsplatslicens

 

Publicerad: 16 maj 2023
Dela

Utvärdera organisationens risknivå

Relaterade nyheter

Rättighetsresan

Bryter vi mot lagen i teamschatten?

På senare tid har chattar i verktyg som Teams blivit allt vanligare. Det är lätt hänt att man bryter...

20 maj 2023
Rättighetsresan

Så kan konferensen sluta i skadeståndskrav

Konferenser innehåller ofta utbildningsunderlag och presentationer med bilder och texter som inhämtats från olika källor. Bonus jurist reder ut...

20 maj 2023
Rättighetsresan

Då är presentationen ett lagbrott

Ska du hålla en presentation som innehåller illustrationer, texter eller fotografier? Då är det viktigt att du tänker till...

20 maj 2023