Bryter vi mot lagen i teamschatten? - Bonus Copyright Access
Rättighetsresan

Bryter vi mot lagen i teamschatten?

På senare tid har chattar i Teams och andra digitala kommunikationsverktyg blivit allt vanligare. Vad inte alla tänker på att det är lätt hänt att man bryter mot lagen i ett sådant sammanhang, utan att man vet om det. Vår jurist reder ut.

Teams används i regel för företagets interna bruk, och då kanske många utgår från att det är tillåtet att skicka bilder och annat upphovsrättsskyddat material via chatten. Men så är det inte. Används skyddat material inom verksamheten så är utgångspunkten att det måste finnas tillstånd för användningen.

Det finns en risk att bilder som publiceras i en Teamschatt har laddats ner från internet, eller skannats in från till exempel en bok eller tidning. I båda situationerna sker kopiering som förutsätter tillstånd från rättighetshavaren om inte annat avtal finns.

Upphovsrätten är dessutom teknikneutral och gör alltså ingen skillnad på om användning sker via Teams, mejl eller någon annan meddelandetjänst.

Risken finns också att mottagaren sparar ner den skickade bilden på företagets intranät och sen används bilden vidare av någon annan på företaget i ett annat sammanhang. Utan att tillstånd för detta finns.

Läs företagsrådgivarens bästa råd: Så gör du bolaget mer compliant

Tipset från juristen: Säkerställ att du har tillstånd för att använda material som du lägger upp i teamschatten och bidra gärna till att införa en policy eller rutin för hur material ska användas och spridas i olika interna kanaler.

 

Starta Rättighetsresan här

Rättighetsresan ökar din kunskap om upphovsrätten och hur du minskar risken för upphovsrättsintrång, skadeståndskrav och renomméförlust.

Skaffa rättighetskoll: Tips och råd från kunniga experter

Med en arbetsplatslicens från Bonus Copyright Access får anställda i företag, organisationer och myndigheter för internt bruk och under vissa villkor tillstånd att lagligt dela och kopiera upphovsrättsskyddat material från hela världen.

Här kan du teckna en arbetsplatslicens

Publicerad: 20 maj 2022
Dela

Utvärdera organisationens risknivå

Relaterade nyheter

Rättighetsresan

Så kan konferensen sluta i skadeståndskrav

Konferenser innehåller ofta utbildningsunderlag och presentationer med bilder och texter som inhämtats från olika källor. Bonus jurist reder ut...

20 maj 2022
Rättighetsresan

Då är presentationen ett lagbrott

Ska du hålla en presentation som innehåller illustrationer, texter eller fotografier? Då är det viktigt att du tänker till...

20 maj 2022
Rättighetsresan

Var chefens senaste mejl ett lagbrott?

Vad ska du tänka på om du tar emot ett mejl från din chef där denna har bifogat en...

16 maj 2022