Wikimedia Sverige får Lars Salviuspriset 2022
Medlemsnytt

Wikimedia Sverige får Lars Salviuspriset 2022

Lars Salviuspriset för 2022 har tilldelats den ideella föreningen Wikimedia Sverige. Priset utdelas årligen för särskilt framstående insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap.

Priset på 100 000 kr överlämnades till Wikimedia Sveriges ordförande Mattias Blomgren den 19 november 2022, vid Wikimedias styrelsemöte på Norrsken House i Stockholm.

Wikimedia får priset för att de “är organisationen bakom Wikipedia. Wikipedia är en icke-kommersiell insats som blivit världens största populärvetenskapliga plattform och har förnyat forskningskommunikationen. Många studenter, journalister, författare, forskare, liksom en brett sammansatt, intresserad allmänhet använder dagligen uppgifter från Wikipedia, där snabbheten är en stor fördel. De mest använda sökmotorerna leder ofta till Wikipedia. Wikipediaartiklar används också för att finna ytterligare relevanta och auktoritativa källor.”

Mattias Blomgren. Foto: Göran Blomqvist

Om Lars Salviusföreningen

Varje år kopieras ett stort antal sidor ur svenska och utländska verk vid svenska högskolor och universitet. För detta betalas ersättning enligt det så kallade högskoleavtalet. En mindre andel av ersättningen avser kopiering ur vetenskapliga tidskrifter och annat särskilt kopieringskänsligt material. Den ersättningen förvaltas gemensamt av Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Tidskrifter. År 1991 bildade därför de tre organisationerna Lars Salviusföreningen, som har till uppgift att fördela ersättningen i form av stipendier, projektbidrag och ett årligt pris.

Föreningen har sitt namn efter Lars Salvius, som var en allmänbildad, språkintresserad och innovativ boktryckare på 1700-talet. Han moderniserade svensk stavning och grammatik, skrev en geografibok om Uppland och gav ut en vetenskaplig veckotidskrift – Lärda tidningar. Han gav också ut vetenskapliga verk, något som andra boktryckare ansåg olönsamt, och förstod att göra denna utgivningssektor vinstgivande. Han var förläggare åt Kungl. Vetenskapsakademien. Lars Salvius såg även till att ge boktryckarna drägliga villkor, och han skapade Sveriges första universalbokhandel och inrättade det första lånebiblioteket.

Publicerad: 23 november 2022
Dela

Relaterade nyheter

Medlemsnytt

Rapport: Stabil bokförsäljning i tuffa tider

Trots ekonomiska utmaningar visar den svenska bokmarknaden tecken på stabilitet med en marginell ökning i försäljningen under 2023, enligt...

11 mars 2024
Medlemsnytt

Rapport: Pandemins långsiktiga effekter på konstbranschen

Nyligen gav vår medlemsorganisation Konstnärernas Riksorganisation ut rapporten "Konstbranschen i siffror 2023".

16 februari 2024
Medlemsnytt

Spotlight Sveriges Tidskrifter

Bonus verkar på uppdrag av 14 medlemsorganisationer. Vi riktar nu strålkastaren på Sveriges Tidskrifter.

6 februari 2024